Datecno Oy

Johtavan tason ratkaisut

Datecno Oy Etusivu  

Datecno Oy Etusivu
Päivitetty 28.12.2012

Arvonlisäveron prosentit 1.1.2013 alkaen

Arvonlisäveroprosentit Suomessa muuttuvat 1.1.2013 alkaen seuraavasti:. 

9 %10 %
13 %14 %
23 %24 %

Dirika ohjelma käsittelee uudet alv-verokannat laskuille ja raporteille oikein kun ohjelman asetuksiin tehdään tarvittavat muutokset. 

ALV:n vaatimat muutokset Dirika-ohjelmaan voidaan tehdä alla kerrotun mukaisesti joko muutokset käsin syöttämällä tai ohessa saatavana olevan ALV-päivityksen apuohjelman avulla.

1. ALV- muutokset käsin syöttäen tehtynä 

Jos yrityksellä on pieni, vain muutaman kymmenen nimikkeen rekisteri voidaan tarvittavat ALV-muutokset tehdä ohjelmaan nopeasti  käsin. Vuoden lopussa illalla 31.12.2012 laskutuksen päätyttyä ja ennen seuraavan päivän laskutuksen aloittamista Dirika-ohjelmaan tehdään seuraavat asetuksien muutokset.

1.1. Muutokset Dirikan Asetuksia näytölle 

Muuta Asetuksia näytöllä olevat nykyiset kolme alv-verokantaa:

Asetukaia alv 24%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Lukema 23% muutetaan --> lukemaksi 24%

-Lukema 13% muutetaan --> lukemaksi 14%

-Lukema 9% muutetaan --> lukemaksi 10%

 

1.2.Dirika varastorekisteri 

Varastorekisteri käydään läpi, ja kunkin tuotteen arvonlisäveroprosentit muutetaan yllä olevan muutoksen mukaisesti. 
Alv 13 to 14%

 

ALV-muutoksien teko varastonäytöllä, elintarvike 13% --> 14%.

 

1.3.Dirika Tilaustenkäsittely -ohjelmamodulin tilaustietokanta

Asiakkaat joilla on käytössä myös Dirikan Tilaustenkäsittely käytössään joutuvat käymään lisäksi myös olemassa olevan, laskuttamattoman tilauskannan lävitse. Kaikki laskutettavissa oleva tilauskanta kannattaa laskuttaa pois ennen alv-muutoksia.

Tilauskantaan syötetyillä tilausriveillä on edelleen vanha 23% alv kanta olemassa ja joka tilausriville pitää 1.1.2013 muutoksen jälkeen muuttaa uusi 24% alv-prosentti. Muutos voidaan tehdä suoraan joko Tilaustenkäsittelyn näytöllä käsin, tai tehdään muutos laskuriveille sen jälkeen kun tilaus on muutettu Laskuksi ja ennen kuin lasku lähetetään asiakkaalle.

Omille asiakkaille on mahdollisesti ehditty lähettää ennen 1.1.2013 päivää kirjallinen tilausvahvistus jossa tilauksen loppusumma on vahvistettu 23% alv kannan mukaisin hinnoin. 

Jos tällainen tilaus kuitenkin laskutetaan vasta uuden alv-kannan astuttua voimaan on alv-verotuksellinen perusperusperiaate että hinnat laskutetaan asiakkaalta uuden alv-kannan mukaisella hinnalla. Tällöin siis laskun alv-verollinen loppusumma on korkeampi kuin alkuperäisen kirjallisen tilausvahvistuksen loppusumma.

 

2. ALV- muutokset päivitysohjelman avulla

2.1.Päivityksen apuohjelma

Mikäli varastorekisterissä on päivitettävänä useita satoja tai tuhansia nimikkeitä, kannattaa tämä päivitys tehdä oheisen ALV2013.EXE -apuohjelman avulla

Lataa ALVT2013 ohjelma tästä linkistä 

ALVT2013.ZIP tiedostossa oleva ALVT2013 -asennusohjelma klikataan käyntiin. Asennus ehdottaa ohjelman asennusta C:\DIRIKA kansioon, joka hyväksytään mikäli Dirika ohjelma on asennettuna kyseiseen kansioon. 

ALV2013  päivitysohjelman näyttö

Jos käytössä on Dirika verkkoversio on päivitysohjelma asennettava verkon palvelinkoneelle ja suoritettava päivitysohjelma siellä.

Asennuksen päätyttyä ALV-päivitysohjelma avautuu automaattisesti ruudulle.

(HUOM. 1.9x versiota olevat Dirika ohjelmat ovat 9 vuotta vanhaa versioita, joten tämä päivitysohjelma ei toimi niiden kanssa. Näissä muutokset täytyy tehdä käsin varastorekisteriin.)

Päivitysohjelma kannattaa ladata koneelle jo ennen varsinaista 31.12.2012 päivityspäivää ja samalla tutustua oheisen päivitysohjelman ruudulla oleviin kahteen hinnanmuutoksen vaihtoehtoon ja muihin ohjeisiin

Suorita varsinainen päivitysajo kuitenkin vasta  illalla 31.12.2012 ennen seuraavan päivän myyntien aloittamista. 

ALV2013-ohjelma käy läpi koko Dirika varastorekisterin ja muuttaa arvonlisäverot yllä olevan muutoslistan mukaisesti.

 

2.2.Dirika Tilaustenkäsittelyn tilaustietokanta ja reskontrat 

ALV2013-ohjelma on yleiskäyttöinen apuohjelma joka soveltuu käytettäväksi kaikille vuosina 2003..2013 toimitetuille Dirika-ohjelmille. 

Tällaisena yleiskäyttöisenä ohjelmana se pystyy päivittämään Dirikan varastorekisterin ja perusrekisterin alv-kannat, mutta se ei päivitä Tilauskantaa eikä myöskään mahdollisen Tarjouslaskennan alv-kantoja.

Täällä on verottajan tarkat ohjeet  ohje-1 ja ohje-2 millä alv-prosentilla kullakin ajalla toimitetut tuotteet ja palvelut pitää 1.1.2013 jälkeen laskuttaa. Yleisohje on että tavara laskutetaan tavaran toimituspäivänä vallinneen alv-prosentin mukaisella prosentilla. Vaikka laskun päiväys on jo 1.1.2013 jälkeenkin, saattaa laskulla edelleen siis esiintyä myös 23% laskurivejä, jos tavara on toimitettu edellisen vuoden puolella.

Tilauskannassa olevat tilausrivit ja niiden alv-kannat on siksi käytävä läpi manuaalisesti, edellä 1.3 kohdassa kerrotun ohjeen mukaisesti. 

Samoin Dirikan myynti ja ostoreskontra -modulien tilikartoissa olevat 23% alv-merkinnät pitää käsin muuttaa 24%:ksi. Tämä siis siinä tapauksessa että ko. reskontria käytetään niin, että kirjanpidollinen tiliöinnin toiminto on käytössä.

Etusivu |  Dirika ohjelmat |  Kassaohjelma |  Demoversiot | 

2017 © Datecno Oy