Datecno Oy

Johtavan tason ratkaisut

Datecno Oy Etusivu Datecno Oy Etusivu

 Päivitetty 17.1.2016

SEPA eli Yhtenäinen Euromaksuale

 

 

 

Kuva 1. SEPA alue

Kartan mukaiselle eurooppalaiselle alueelle muodostettava yhtenäisen euro- maksualueen eli SEPA-maksualueen hanke etenee.

Lisätietoja SEPA-muutoksen vaikutuksista laajemminkin voi katsoa esim. Finanssialan keskusliiton sivuilta tai oman pankin sivustoilta: 

Finanssialan keskusliitto (FKL)

Nordea Pankki

Osuuspankki

SEPA pankkitilinumeroiden käyttöönotto 

Liittyen SEPA-muutoksiin, perinteinen suomalaisen pankkitilinumeron kuten Nordea 157 630 - 21 887 esittäminen esim. laskuilla on muuttumassa vuoden 2010 aikana. Pankkien tilinumerot koko eurooppalaisella SEPA-alueella aletaan esittää yhtenäisellä tavalla FI07 1576 3000 0218 87 muodossa. 

Kotimaan maksuliikenteessä nykyinen tilinumeron esitystapa tulee edelleen säilymään rinnakkaisena esitystapana. Mutta kotimaan laskuillakin on 1.7.2010 alkaen  pakollisena tietona alettava esittää tilinumero myös SEPA-muodossa. Katso oheinen  SEPA_1-2010 FKL-ohjeistus asiasta.

 

Dirika ohjelmassa tehtävät asetuksien muutokset 

Ulkomaille lähetettävissä laskuissa yrityksen tilinumero on pitänyt esittää SEPA-muodossa jo joidenkin vuosien ajan.  Myös Finvoice -verkkolaskulla tilinumeron esitystapana vakiona on SEPA-esitysmuoto.

 

Kuva 2.

Pankkitilinumero Dirika-asetuksissa, sekä perinteisessä muodossa että  uudessa SEPA muodossa.

Kotimaan laskutusta varten Dirikassa vakiona olevaa kolmea pankkitilinumeron kenttää voidaan käyttää tilinumeron esittämiseen sekä perinteisessä muodossa että SEPA-muodossa.  Vanhemmissa Dirika-ohjelmissa tilinumerolle on varattu 30 merkkiä johon tilaan myös SEPA-tilinumero saadaan mahtumaan. Uudemmissa ohjelmaversioissa tilinumerokentän pituutta on lisätty juuri SEPA-muutosten vuoksi, jolloin numerotiedot voidaan esittää väljemmässä muodossa.

Yllä olevassa mallissa Nordean tilinumero on esitetty muodossa jonka suomalaiset ovat oppineet tunnistamaan laskuiltaan. Alemmalla rivillä sama tilinumero on esitetty SEPA-muodossa. 

Varsinaisen SEPA-tilinumeron FI07 1576 3000 0218 87 perässä oleva NDEAFIHH on Nordean ns. BIC-tunniste (= Bank Identification Code) tai toiselta nimeltään SWIFT-tunniste (= Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Kaikilla suomalaisilla pankkiryhmillä ja myös kansainvälisillä pankkiryhmillä on oma yksilöllinen BIC eli SWIFT-tunnisteensa. 

SEPA-alueella maksunsaajan pankkitilinumero aletaan kaikkialla esittää tässä vakiossa SEPA-tilinumero + BIC -tunniste muodossa. Kun tilinumerojen merkinnät kaikkialla ovat samanlaiset voidaan kyseisen laskun maksaminen Suomesta käsin suorittaa vaikkapa Espanjaan yhtä helposti kuin laskun maksaminen kotimaassakin.

Kuva 3. Tilinumeroiden esitys kotimaan laskutuksessa

Kun kotimaan laskutuksessa käytetään esim. laskulomakemallia jossa laskun alaosassa on pankkisiirtoruudukko, näkyy ruudukossa sekä perinteinen että SEPA-tilinumero.

Suomalainen laskujen viitenumerokäytäntö säilyy ennallaan ja se auttaa jatkossakin reskontrien hoitajia pysymään ajan tasalla maksusuorituksista.

Viitenumerojärjestelmä on kuitenkin Suomen kansallinen järjestelmä ja toimii vain kotimaanmaksuliikenteessä. Muihin maihin lähetettäviin laskuihin suo- malaista viitenumeroa ei kannata tulostaa, koska ulkomainen maksaja ei voi sitä käyttää ja turha numerojono voi siellä aiheuttaa sekaannusta.

 

Etusivu |  Dirika ohjelmat |  Kassaohjelma |  Demoversiot | 

2021 © Datecno Oy