Datecno Oy

Johtavan tason ratkaisut

Datecno Oy Etusivu Datecno Oy Etusivu

 Dirika -tietokannan varmuuskopioinnit

Uudet, tuliterät, nopeat tietokoneet ja ohjelmistot toimivat yrityksissä päivästä toiseen hienosti. Tällöin voi helposti syntyä mielikuva että samalla tavalla luotettavasti laitteet toimivat aina, vuosikausia eteenpäinkin.

Kuitenkin kaikki kuukausien, tai vuosien aikana järjestelmään talletetut tiedot voivatkin jonakin tavallisena arkiaamuna olla täydellisesti poissa! Lopullisesti kadonneet!.

Yrityksen kadonneiden tietojen aiheuttamat kustannukset voivat usein olla hyvinkin merkittäviä.

Säännöllisesti tehtävät varmuuskopiot ovat helppo vakuutus tällaisia katastrofeja vastaan.

Varmistuslaitteet

Yleisesti käytettyjä varmuuskopiointilaitteita ovat nauha-asemat, ZIP-asemat, kirjoittavat CD/DVD-asemat.
Uusimpana, kätevänä varmuuskopiovälineenä toimivat koneen USB-porttiin kytkettävät muistitikut (memory stick). 
Muistitikut ovat käyttömukavuuteensa ja saavutettuun hyötyynsä nähden hyvin edullisia,  hinnat liikkuvat noin 5 euron (1 GB) ja 30 euron (16 GB) hintaluokassa. Useimmat PC-alan laitekauppiaat myyvät eri valmistajien muistitikkuja.

Lukuun ottamatta Win95 ja WIN-NT versioita, muistitikku toimii kaikissa Windows -koneissa, joissa on USB-portti käytettävissä.  

USB-muistitikku on helppo työntää paikalleen, ja lähtiessä ottaa mukaan, ja pistää vaikka salkkuun tai taskuun. 

Salkussa kuljetettavan tai kassakaapissa säilytettävän  USB-muistitikun lisäksi kannattaa yleensä hankkia yksi "ylimääräinen" USB-muistitikku, joka saa olla jatkuvasti paikallaan koneen USB-portissa, päivittäisiä varmuuskopiointeja varten.

Kun muistitikku asetetaan ensimmäistä kertaa koneeseen, Windows 98 tarvitsee muistitikun valmistajan toimittaman laiteajurin. Uudemmissa Windowseissa ei tarvita edes tätä erillistä laiteajuria, koska se löytyy jo valmiina Windowsista. 

 

Asennuksen jälkeen muistitikku näkyy koneessa uutena levyasemana, kuten yllä olevassa kuvassa I:-levyasema.

Dirika varmuuskopiot USB-muistitikulle

Dirika -ohjelmassa on sisäinen varmuuskopiointi -toiminto, joka pakkaa tietokannan yhdeksi ZIP-tiedostoksi. Vaikka Dirika-ohjelmaan olisi talletettuna esim. 5000 kpl laskuja, niin näitä ZIP-varmuuskopioita voidaan tallettaa lähemmäs sata kappaletta esim. yhdelle 256 MB muistitikulle. Kun muistitikku tulee täyteen, voidaan muistitikulta poistaa vanhimpia varmuuskopioita.

Automaattinen varmistaminen aina Dirika ohjelmaa suljettaessa

Dirika -ohjelma voidaan asettaa suorittamaan varmuuskopiointi aina kun ohjelma suljetaan. 

Automaattinen varmennus saadaan asetettua päälle uudemmissa Dirika-ohjelmissa asettamalla Varmuuskopiot-näytöllä ruksi kohtaan "Tee varmuuskopio aina suljetaessa".

Vanhemmissa, useita vuosia vanhoissa Dirika-ohjelmeversioissa automaattinen varmennus asetetaan  muokkaamalla  ohjelman hakemistossa  "C:\DIRIKA" olevaa USER.INI tiedostoa, sinne lisätään seuraavat kaksi riviä:

 [Backup]

 Suljettaessa =TRUE

Tarkista ensin, onko USER.INI:ssä valmiina jo olemassa yllä olevan mallin mukainen otsikkorivi [Backup]. Ellei ole, lisää se sinne yllä olevan mukaisesti, hakasulkujen [ ] sisään.

Kun Dirika ohjelma tästä lähtien suljetaan, se tekee automaattisesti varmuuskopion, mutta vain jos ohjelmaan on lisätty uusia laskuja/tilauksia tai vanhoja laskuja/tilauksia on muokattu. Varmuuskopion ZIP-tiedosto talletetaan sille levyasemalle joka varmuuskopiointinäytöllä on asetettuna, eli esim. juuri muistitikun I:-levyasemalle tms.

Automaattinen varmistuksen teko esim. USB-muistitikulle on käyttäjälle yksinkertainen varmistustapa toimittaessa yhden PC:n ympäristössä.

Monen käyttäjän verkkoversiona Dirikaa käytetäessä varmuuskopiointi on hiukan vaativampaa koska useat verkon käyttäjät pitävät avoinna yhteyttä tietokantaan ja tiedostot ovat silloin ajoittain "lukittuina" eli avoimina. Varmimmin varmistukset tällöin onnistuvat yöaikaan tehtyinä.

 

Ajastimen ohjaamana tapahtuva varmuuskopiointi

Aivan uusimmissa Dirika-versioissa tietokannan varmuuskopiointi voidaan tehdä vieläkin automaattisemmaksi. Windowsin ajastintoiminto käynnistää yöaikaan Dirikan ja tekee tietokannasta varmuuskopion ulkoiselle levylle.

 

Yleistä tietokannan tuhoutumisen  kustannuksista

  Kun yritys on toiminut ainakin yhden vuoden, on jo silloin yrityksen tietojen ja tietokannan, eli yleisesti laskujen, tarjousten, kirjeenvaihdon, sopimusten ym. rahallinen arvo usein vähintään yhtä arvokas ja korvaamaton kuin yrityksen käteiskassa.

  Yrityksen koosta riippuen, kaikkien kadotettujen tietojen uudelleen tallettamiseen mahdollisilta paperikopioilta menee usein yhden ihmisen 2-10 viikon työpanos. Tällöin välittömänä kuluna on palkkasumma tältä ajalta. Yleensä yrityksen muulle toiminnalle syntynyt tieto- ja toimintakatkos on kuitenkin arvoltaan merkittävästi tätä suurempi.

  Rikkinäisen kiintolevyn vaurioiden pelkkä tarkistuttaminen asiantuntijalla maksaa n. 400 €. Usein vioittuneelta levyltä ei voida pelastaa mitään, ja jos voidaan, on ulkomailla tapahtuvan korjauksen veloitus luokkaa 1.500-5.000 €.

  Ota keskeisistä tietokannoista varmuuskopio ainakin kerran viikossa, mieluummin tätäkin useammin.

 
Etusivu |  Dirika ohjelmat |  Kassaohjelma |  Demoversiot | 

2021 © Datecno Oy