Datecno Oy

Johtavan tason ratkaisut

Datecno Oy Etusivu Datecno Oy Etusivu

 Dirika käyttö Windows 10 käyttöjärjestelmässä

Windows 10 logo

 

1. Dirikan käyttö  Windows 10 versioissa

Windows-10:stä on olemassa 32 bitin ja 64 bitin versiot. 

Dirika ohjelmat asentuvat ja toimivat normaalisti  Windows 10:ssä,  sekä 32 bitin että 64 bitin  versioissa.

Vanhemmat, ennen vuotta 2002 toimitetut Dirika-ohjelmat vaativat ohjelmapäivityksen toimiakseen 64-bittisissä Windows-10 versioissa. 

 

2. Windows-10 ja Winhelp32 -opastusjärjestelmä

Aikaisempiin Windows 7, 8 ja 8,1 versioihin on ollut saatavilla Microsoftilta ilmainen WinHlp32-asennuspaketti, jolla Windowsin perinteinen Help/Opastus -järjestelmä on toiminut myös uusissa Windowseissa..

Toistaiseksi Windows-10:een ei ole saatavilla Microsoftilta vastaavaa asennuspakettia. 

Koska Winhelp32:n puuttuminen Windows 10:stä on maailmalla todettu ilmeiseksi puutteeksio, ja siksi kolmannet osapuolet ovat kehitelleet ratkaisun jolla Windows 7:lle tehty WinHlp32 saadaan toimimaan myös Windows 10:n kanssa. 

Mikäli saat yllä olevalla ohjeella Winhelp32-järjestelmän toimimaan Windows 10:ssa, niin sen jälkeen myös Dirika-ohjelman Help -opastetekstit toimivat normaalisti. F1-Help-painikkeella   saat lisätietoa kunkin näytön toiminnoista.

 

3.Windows 10 yhteensopivuus eli compatibility asetus

Windows-10 käyttöjärjestelmässä voidaan sovelluskohtaisesti ohjelman ikonin eli käynnistyskuvakkeen asetuksia muuttamalla asettaa että sovellusta halutaan ajaa esim. XP-yhteensopivassa tilassa eli XP-Compatibility modessa.

Vuotta 2014 uudemmat Dirika-versiot eivät tarvitse tätä Win 10 käynnistyskuvakkeen asetuksen muuttamista. Sitä vanhemmissakin versioissa vain ohjelman muutama näyttö vaatii asetuksen päällä olemista. 

Compatibility XP

Asetus tehdään Windowsissa Dirika-ohjelman käynnistyskuvaketta hiiren oikealla  näppäimellä klikkaamalla. Valikosta avautuvasta Ominaisuudet (Properties) ja Yhteensopivuus kohdasta edetääm yllä olevien kuvien mukaisesti ja asetetaan "Run this program in compatibility mode. Windows XP (Service Pack 3)" asetus päälle.

 

4. Mahdolliset tulostusongelmat 

Usein Windows 10 käyttöjärjestelmä asentaa itse itsensä Windows 7 ja 8 versioita käyttäviin tietokoneisiin yöllä tapahtuvan Windows-käyttöjärjestelmän normaalin päivitysrutiinin mukana. 

Tämä tapahtuu usein myös käyttäjältä kysymättä, mikä tulee monille käyttäjille yllätyksenä aamulla, kun ruudulle avautuu täysin uuden näköinen Windows. 

Yleensä asiakkaan nykyinen Dirika-ohjelma toimii saman tien Windows 10 käyttöjärjestelmässä. 

Yleisimpänä alun käyttöä estävänä ongelmana ovat kuitenkin Windows 10:n tulostinasetukset, jotka asetukset kopioituivat edellisestä Windows versiosta. Tulostimen ristiriidat saattavat aiheuttaa Dirikaa käynnistettäessä virheilmoituksia

Tietokoneessa on oltava jokin tulostin asennettuna, tai ainakin tulostimen ajuri on oltava asennettuna, ja jokin tulostin oltava valittuna Windowsin oletustulostimeksi, vaikka kyseistä fyysistä tulostinta ei olisikaan PC-koneeseen kytkettynä ja paikalla.

 Muuten Dirikaa käynnistettäessä tulee englanninkielinen virheilmoitus "There is no default printer selected".

Nopein korjaus on mennä Windowsin Ohjauspaneelin kautta Tulostimien hallintaan. Poista tulostinhallinnassa kertaalleen kaikki Windows 10:n tulostimet. Anna sen jälkeen Windows-10:n itse etsiä tulostimet ja niiden ajurit takaisin paikalleen. Yleensä tämä toimenpide poistaa yllä mainitun ja myös myös Dirikan käynnistyksessä ilmenevät, tulostimeen viittaavat virheilmoitukset.

Jos tulostus paperille tulee liian pienenä tai liian suurena tai ei tulostu lainkaan kannattaa kokeilla täällä ehdotettuja toimenpiteitä ongelman ratkaisemiseksi.


Etusivu |  Dirika ohjelmat |  Kassaohjelma |  Demoversiot | 

2021 © Datecno Oy